Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde provocărilor chineze

Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde provocărilor chineze
aprilie 9, 2021
Alin Ciubotariu

Senatorii americani au prezentat joi, 8 aprilie, un proiect de lege bipartizan care ar permite Statelor Unite ale Americii să facă față cu succes provocărilor pe care statul comunist China le ridică și care ar consolida legătura diplomatică dintre Washington și Taipei, anunță Agerpres.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american, Robert Menendez, și un proeminent senator republican, Jim Risch, au prezentat spre dezbatere o lege de 280 de pagini numită „Strategic Competition Act 2021” (Legea Competiției Strategice 2021, t. r.) care urmărește să stabilescă un cadru legal în care autoritățile americane pot întreprinde inițiative strategice și diplomatice pentru a contracara Beijingul și Partidul Comunist Chinez și arată, prin consensul bipartizan, că guvernul chinez nu este văzut foarte bine în administrația Biden.

Robert Menendez, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului a numit-o o
„încercare fără precedent de a mobiliza toate instrumentele strategice, economice şi diplomatice ale Statelor Unite pentru o strategie în regiunea Indo-Pacificului care va permite ţării noastre să facă faţă cu adevărat provocărilor pe care China le prezintă pentru securitatea noastră naţională şi economică”.

Proiectul de lege, care ar trebui votat săptămâna viitoare de Senat, prevede încurajarea investițiilor militare care să ajute Statele Unite să își atingă obiectivele în arealul Indo-Pacific, prevede măsuri care să reglementeze competiția și sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului și ridică un semnal de alarmă privind reticența admnistrației Biden de a implementa măsurile deja aprobate de Congresul american.

Legea, odată adoptată, va obliga Secretarul de Stat al Statelor Unite să întocmească și să publice anual o listă a tuturor companiilor cu finanțare primită de la Partidul Comunist Chinez care au beneficiat în anul anterior de pe urma furtului de proprietate intelectuală în dauna unor sectoare industriale americane dar și un raport privind violențele sexuale comise asupra populației de uiguri pe lângă cele de până acum, care urmăreau tratamentul general aplicat minorității uigure, populație musulmană și de limbă turcă.

Organizațiile care au ca scop apărarea drepturilor omului acuză Partidul Comunist Chinez și guvernul de la Beijing că ar fi închis peste un milion de uiguri în lagăre de re-educare politică începând din 2017, acțiune catalogată ca genocid de mai multe state, printre care și Statele Unite.

Acuzațiile de furt tehnologic și intelectual și cea de genocid au fost vehement negate de conducerea de la Beijing, care afirmă că lagărele sunt centre de formare profesională cu rolul de a ține minoritatea uigiră departe de islam și separatism, aceștia fiind învinuiți de mai multe atentate.

Proiectul de lege reafirmă suportul Statelor Unite pentru Taiwan, teritoriu pe care Partidul Comunist Chinez îl consideră provincie a Chinei, și va oferi Taiwanului același protocol de tratament ca și celorlalte state, cu toat că administrația de la Whashington recunoaște doar Beijingul, care a declarat că va interveni militar în cazul în care Taiwan își proclamă independența sau în cazul unei intervenții externe.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram