Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde provocărilor chineze

Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde provocărilor chineze
aprilie 9, 2021
Alin Ciubotariu

Senatorii americani au prezentat joi, 8 aprilie, un proiect de lege bipartizan care ar permite Statelor Unite ale Americii să facă față cu succes provocărilor pe care statul comunist China le ridică și care ar consolida legătura diplomatică dintre Washington și Taipei, anunță Agerpres.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american, Robert Menendez, și un proeminent senator republican, Jim Risch, au prezentat spre dezbatere o lege de 280 de pagini numită „Strategic Competition Act 2021” (Legea Competiției Strategice 2021, t. r.) care urmărește să stabilescă un cadru legal în care autoritățile americane pot întreprinde inițiative strategice și diplomatice pentru a contracara Beijingul și Partidul Comunist Chinez și arată, prin consensul bipartizan, că guvernul chinez nu este văzut foarte bine în administrația Biden.

Robert Menendez, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului a numit-o o
„încercare fără precedent de a mobiliza toate instrumentele strategice, economice şi diplomatice ale Statelor Unite pentru o strategie în regiunea Indo-Pacificului care va permite ţării noastre să facă faţă cu adevărat provocărilor pe care China le prezintă pentru securitatea noastră naţională şi economică”.

Proiectul de lege, care ar trebui votat săptămâna viitoare de Senat, prevede încurajarea investițiilor militare care să ajute Statele Unite să își atingă obiectivele în arealul Indo-Pacific, prevede măsuri care să reglementeze competiția și sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului și ridică un semnal de alarmă privind reticența admnistrației Biden de a implementa măsurile deja aprobate de Congresul american.

Legea, odată adoptată, va obliga Secretarul de Stat al Statelor Unite să întocmească și să publice anual o listă a tuturor companiilor cu finanțare primită de la Partidul Comunist Chinez care au beneficiat în anul anterior de pe urma furtului de proprietate intelectuală în dauna unor sectoare industriale americane dar și un raport privind violențele sexuale comise asupra populației de uiguri pe lângă cele de până acum, care urmăreau tratamentul general aplicat minorității uigure, populație musulmană și de limbă turcă.

Organizațiile care au ca scop apărarea drepturilor omului acuză Partidul Comunist Chinez și guvernul de la Beijing că ar fi închis peste un milion de uiguri în lagăre de re-educare politică începând din 2017, acțiune catalogată ca genocid de mai multe state, printre care și Statele Unite.

Acuzațiile de furt tehnologic și intelectual și cea de genocid au fost vehement negate de conducerea de la Beijing, care afirmă că lagărele sunt centre de formare profesională cu rolul de a ține minoritatea uigiră departe de islam și separatism, aceștia fiind învinuiți de mai multe atentate.

Proiectul de lege reafirmă suportul Statelor Unite pentru Taiwan, teritoriu pe care Partidul Comunist Chinez îl consideră provincie a Chinei, și va oferi Taiwanului același protocol de tratament ca și celorlalte state, cu toat că administrația de la Whashington recunoaște doar Beijingul, care a declarat că va interveni militar în cazul în care Taiwan își proclamă independența sau în cazul unei intervenții externe.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram