Senatul a modificat Codul Penal și a extins infracțiunea de incitare la violență, ură și discriminare

Senatul a modificat Codul Penal și a extins infracțiunea de incitare la violență, ură și discriminare
martie 24, 2021
Alin Ciubotariu

Senatul a adoptat luni, 22 martie, modificările Codului Penal propuse de proiectul de lege 33/2021, proiect de lege care amendează articolul 369 din legea 286/2009, legea Codului Penal.

Proiectul de lege prevede pedeapsa cu închisoarea nu doar atunci când se comite infracțiunea de instigare la ură, violență și discriminare asupra unui grup ci și asupra unei singure persoane sau categorii de persoane.

Ministerul Justiției a depus un amendament la proiectul de lege, amendament care prevede, în termeni mult mai clari decât textul inițial, motivele care pot constitui discriminare, printre acestea numărându-se etnia, rasa, orientarea sexuală și genul.

Mult mai important este că se poate pedepsi o persoană cu închisoarea pentru discriminare și dacă aceasta este la adresa altor „criterii de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte”, aceasta fiind pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu o amendă penală.

Amendamentul adus codului penal a trecut prin Senatul României după ce a fost votat de toate partidele, mai puțin Alianța pentru Unirea Românilor, care a explicat, prin vocea senatorului Sorin Lavric, de ce nu va vota modificare Codului Penal.

„Grupul senatorilor AUR va vota împotriva acestui proiect de lege pentru că amendamentul care a fost propus de Ministerul Justiției și este sprijinit de colegii noștri de la USR, este expresia crasă a corectitudinii politice, despre asta este vorba. Acceptând acest amendament, doamna Scântei, acceptați dogmele egalitariste. Ori dogma egalitaristă înseamnă prăbușirea ierarhiei valorice din Europa.
Tocmai de aceea, AUR nu va vota acest proiect de lege.”

Sorin Lavric, senator Alianța pentru Unirea Românilor

Senatorul AUR Sorin Lavric a mai declarat că limbajul folosit în amendamentele aduse actului normativ sunt prea vagi și nu stabilesc cu exactitate unde se termină libertatea de exprimare și unde începe cenzura de frica închisorii.

„Nu avem nimic împotriva discriminării, dar- atunci când enumerați în amendament- care sunt acele categorii care sunt susceptibile de a fi discrimitate, vorbiți de gen, orientare sexuală și mai jos, grav, trăsături umane care pot fi considerate cauze de inferioritate.
Spuneți-mi, doamna Scântei, dacă eu îi atrag atenția unui domn că este gras, asta înseamnă incitare la ură? Dacă unui cocoșat îi spun că e cocoșat, asta înseamnă instigare și discursul urii? Acolo se va ajunge. Vocabularul nostru va fi epurat în așa fel încât nu vom mai putea să indicăm nicio trăsătură negativă a unui om, pentru că va fi considerate instigare la ură și discriminare.
De aceea AUR nu va vota”

Sorin Lavric, senator Alianța pentru Unirea Românilor

Claudiu Tîrziu, copreședinte al AUR și senator, a afirmat că limbajul folosit în amendarea legii încearcă alinierea legilor din România la principiile progresismului radical prin introducerea în Codul Penal al conceptului de gen.

„Conceptul progresist al „genului” a fost votat astăzi în Senat de toate partidele, cu excepția Alianței pentru Unirea Românilor, pentru a fi introdus în Codul Penal. În cadrul articolului 369, care prevede sancțiunile aplicabile în cazul „incitării la ură, violență sau discriminare”.
Genul sau identitatea de gen reprezintă o noțiune extrem de controversată, un instrument și pretext al stîngii radicale, conform căruia o persoană se poate identifica, oricînd și chiar simultan, cu unul sau mai multe „genuri” (închipuite), diferite de sexul biologic și natural.
Senatorii Alianței pentru Unirea Românilor au votat împotriva acestei modificări legislative, întrucît considerăm că astfel de concepte inventate pentru a servi agendei neomarxiste nu au ce căuta în legislația noastră”

Claudiu Târziu, co-președinte Alianța pentru Unirea Românilor

Camera Deputaților are rol de cameră decizională dar nu se preconizează probleme în adunarea voturilor necesare adoptării proiectului de lege.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram