Senatul a modificat Codul Penal și a extins infracțiunea de incitare la violență, ură și discriminare

Senatul a modificat Codul Penal și a extins infracțiunea de incitare la violență, ură și discriminare
martie 24, 2021
Alin Ciubotariu

Senatul a adoptat luni, 22 martie, modificările Codului Penal propuse de proiectul de lege 33/2021, proiect de lege care amendează articolul 369 din legea 286/2009, legea Codului Penal.

Proiectul de lege prevede pedeapsa cu închisoarea nu doar atunci când se comite infracțiunea de instigare la ură, violență și discriminare asupra unui grup ci și asupra unei singure persoane sau categorii de persoane.

Ministerul Justiției a depus un amendament la proiectul de lege, amendament care prevede, în termeni mult mai clari decât textul inițial, motivele care pot constitui discriminare, printre acestea numărându-se etnia, rasa, orientarea sexuală și genul.

Mult mai important este că se poate pedepsi o persoană cu închisoarea pentru discriminare și dacă aceasta este la adresa altor „criterii de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte”, aceasta fiind pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu o amendă penală.

Amendamentul adus codului penal a trecut prin Senatul României după ce a fost votat de toate partidele, mai puțin Alianța pentru Unirea Românilor, care a explicat, prin vocea senatorului Sorin Lavric, de ce nu va vota modificare Codului Penal.

„Grupul senatorilor AUR va vota împotriva acestui proiect de lege pentru că amendamentul care a fost propus de Ministerul Justiției și este sprijinit de colegii noștri de la USR, este expresia crasă a corectitudinii politice, despre asta este vorba. Acceptând acest amendament, doamna Scântei, acceptați dogmele egalitariste. Ori dogma egalitaristă înseamnă prăbușirea ierarhiei valorice din Europa.
Tocmai de aceea, AUR nu va vota acest proiect de lege.”

Sorin Lavric, senator Alianța pentru Unirea Românilor

Senatorul AUR Sorin Lavric a mai declarat că limbajul folosit în amendamentele aduse actului normativ sunt prea vagi și nu stabilesc cu exactitate unde se termină libertatea de exprimare și unde începe cenzura de frica închisorii.

„Nu avem nimic împotriva discriminării, dar- atunci când enumerați în amendament- care sunt acele categorii care sunt susceptibile de a fi discrimitate, vorbiți de gen, orientare sexuală și mai jos, grav, trăsături umane care pot fi considerate cauze de inferioritate.
Spuneți-mi, doamna Scântei, dacă eu îi atrag atenția unui domn că este gras, asta înseamnă incitare la ură? Dacă unui cocoșat îi spun că e cocoșat, asta înseamnă instigare și discursul urii? Acolo se va ajunge. Vocabularul nostru va fi epurat în așa fel încât nu vom mai putea să indicăm nicio trăsătură negativă a unui om, pentru că va fi considerate instigare la ură și discriminare.
De aceea AUR nu va vota”

Sorin Lavric, senator Alianța pentru Unirea Românilor

Claudiu Tîrziu, copreședinte al AUR și senator, a afirmat că limbajul folosit în amendarea legii încearcă alinierea legilor din România la principiile progresismului radical prin introducerea în Codul Penal al conceptului de gen.

„Conceptul progresist al „genului” a fost votat astăzi în Senat de toate partidele, cu excepția Alianței pentru Unirea Românilor, pentru a fi introdus în Codul Penal. În cadrul articolului 369, care prevede sancțiunile aplicabile în cazul „incitării la ură, violență sau discriminare”.
Genul sau identitatea de gen reprezintă o noțiune extrem de controversată, un instrument și pretext al stîngii radicale, conform căruia o persoană se poate identifica, oricînd și chiar simultan, cu unul sau mai multe „genuri” (închipuite), diferite de sexul biologic și natural.
Senatorii Alianței pentru Unirea Românilor au votat împotriva acestei modificări legislative, întrucît considerăm că astfel de concepte inventate pentru a servi agendei neomarxiste nu au ce căuta în legislația noastră”

Claudiu Târziu, co-președinte Alianța pentru Unirea Românilor

Camera Deputaților are rol de cameră decizională dar nu se preconizează probleme în adunarea voturilor necesare adoptării proiectului de lege.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram