Specialiștii și mujicii

Specialiștii și mujicii
aprilie 3, 2021
Redactia

Nu există pas la care autoritățile răstite să nu-ți aducă aminte, mefient și clinic, că decizia nu ne aparține, că ăsta e momentul în care trebuie să ne încredințăm viețile în mod ireductibil fix lor, experților/specialiștilor. Nu există moment în care argumentația circulară bolovănoasă a eviscerării drepturilor constituționale să nu fie racordată, cu șperaclul, la specialiști/experți și la părerile lor ultra specializate deci, pe cale de consecință, valide și probe a priori.

Ca o placă stricată, corul bocitoarelor pe clavecinul specialiștilor este planetar dar precede gros pandemia găsindu-și originea în celebrele spuse ale mini-preotesei greviste:

I want people to unite behind the science... And that is what we have to realize, that that is what we have to do right now.. I’m not the one who’s saying these things. I’m not the one who we should be listening to. And I say that all the time. I say we need to listen to the scientists.

Greta Thunberg

Problema cu specialiștii

Ultimul an a fost rampa perfectă de desfășurare pentru toți specialiștii și experții. Umanitatea s-a lăsat răbdătoare pe mâna acestora certificându-le rolul în societate. Nu a existat circumstanță a discursului public în care doctorilor, specialiștilor în sănătate, epidemiologilor sau infecționiștilor, cu câteva excepții notabile, să nu le fi fost lăsate toate mâinile libere. Chiar și cu prețul tarării fundamentelor constituționale, empatia jerusalemelor, dansul pinguinului sau eroizarea medicilor a fost tolerată.

În mod evident, după un an de zile, suntem în aproape același loc, situația predicatelor funcționale ale pandemiei aratând la fel ca în Groundhog day:

 • metoda științifică nu se află la temeiul deciziilor expeților – dimpotrivă, cu un comportament cu varii accente stupefiante de autosuficiență, metoda științifică a fost complet evitată în decursul ultimului an, ciclul ipoteză-testare-contestare-corecție fiind, se știe, putinist.
 • seturi întregi de decizii nu au niciun fundament științific observabil sau explicabil: statistice inexistente sau alterate, măsluiri, eșafodaj teoretic pilaf și bineînțeles tot setul de erori logice aferent neputinței, imposturii și haosului.
 • instrumentele științifice cu eficacitate dovedită: EBM (Evidence Based Medicine), peer-review, studiile de tip blind sau double-blind, observațiile metodice (necropsii, studii clinice, studii farmacologice comparative etc) sunt inexistente în contextul în care tot corpul medical se plânge în buclă că nu cunoaște lucruri esențiale despre morfologia epidemiei
 • bătălia experților este, documentabil de fiecare dată, cu non-experții, nu cu virusul – de la arbitrariul condescendent al comunicării restricțiilor punitive la politizarea acestora groasă a acestora sau la clasicele pulane cu care se ușuiește virusul
 • indiferent câte studii sau cercetări demonstrează soluții viabile sau cel puțin alternative apte de investigat la schemele/protocoalele oficiale, acestea nu există pentru specialiști
 • specialiștii, laolaltă cu marea majoritate a corpului medical justifică, în mod repetat, că adagiul lui Hippocrate – primum non nocere este folclor, simultan justificând în buclă abominabilul: internarea forțată, imobilizarea pacienților împotriva voinței acestora, amenințarea, ironia groasă sau jignirea în bloc a contribuabililor potențial pacienți
 • ipotezele alternative (sau mai bine să le spunem contrare), sunt evitate sau aneantizate din spațiul propriei expertize de către specialiști: de la celebrul scandal al hydrixiclorochinei până la recentul cancelling al ivermectinei, nimic altceva nu există decât ce spun experții oficiali că există – iar acest lucru – ignorarea unei alte ipoteze ține mai degrabă de folclorul pandemiologic pre-modern, nicidecum de metodele și paradigmele științifice

O altă chestiune despre “autoritatea” experților este faptul că, invariabil, cu prilejul acestei epidemii, a devenit străvezie o anumită mitologie a experților iar substratul istoric al acestei mitologii devine, pe zi ce trece și cu fiecare escaladare a scandalurilor medicale, foarte interesant:

Doar mitologiile şi religiile oferă răspunsuri simple, globale şi de nedepăşit la mulţimea de întrebări care frământă spiritul uman. Acolo unde ştiinţa caută într-un proces fără încetare şi fără sfârşit, mitologia cunoaşte deja răspunsul.”

Lucian Boia, Mitologia științifică a comunismului, p. 14

În fond, spitalul special din Leningrad nu era decât o închisoare obișnuită, cu detențiune în camere, limitarea corespondenței și hranei, cu gratii, sârmă ghimpată, ziduri de împrejmuire și pază înarmată”

dr.I.Cucu, C.Ioan, dr. Cucu Toma, Manual de utilizare a psihiatriei în scopuri politice în România comunistă, Psihiatria sub dictatură - O carte albă a psihiatriei comuniste românești, p. 11

Știința folcloristică a boleșniței

Așadar, dacă rezumăm procesul cunoașterii științifice în subpunctele următoare:

 • Acumularea și ordonarea materialului obiectului de cercetat
 • Crearea de ipoteze și modele, prognoze, stabilirea nivelului de importanță
 • Testarea ipotezelor modelului prin experimente, teste, încercări
 • Confirmarea sau infirmarea ipotezelor
 • Publicarea rezultatelor, pentru ca acestea să poată fi validate de alții
 • Modificarea, dezvoltarea sau invalidarea modelului, în funcție de rezultatul testelor și de opiniile criticilor
 • În cazul confirmării, dezvoltarea unei teorii, care trebuie însă să îndeplinească anumite criterii de obiectivitate

Iar cel al cunoașterii medicale moderne, adică al Medicinei Bazate pe Dovezi (MBD), drept întemeiată pe pragmatism, observabilitate, măsurare și demonstrabilitate:

„Medicina bazată pe dovezi (Evidence-based medicine– EBM), este o concepție medicală apărută prin anii 70' ai secolului trecut, care susține că medicina trebuie să se concentreze pe obiectivitate, pe dovezi, pe meta-analiză, pe folosirea metodică, algoritmică, a totalității ramurilor medicinei (epidemiologie, genetică, bio-statistică, informatică medicală, medicină explorativă și de laborator promptă, precisă și de calitate, etc.) considerând raportul cost - eficiență, sub un control de calitate riguros și permanent, medicul consultat fiind factorul frontal al unui larg grup de specialiști, cu care se găsește în interreacție.”(wikipedia)

„Facultatea de Medicină a Univesității Alberta, în "Introducere în medicina bazată pe dovezi" (Introduction to Evidence-Based Medicine oferă câteva "rețete" care, luate separat, fiecare ne pare logică și elementară, aproape trivială dar, luate împreună, ca metodă permanentă de gândire și practică ne transferă pe terenul nou al MBD.

Practica medicinei bazate pe evidență cuprinde următoarele componente: -Identificarea problemei sau a zonei de dubiu, de lipsă de certitudine.

-De pus numai întrebări relevante, concentrate pe subiect, coherente, într-un limbaj clar și pe înțeles, la care pacientul poate să răspundă. Greutatea de a formula o întrebare clinică precisă, centralizată poate constitui un impediment major în MBD.

-De selectat resursele cele mai potrivite de cercetare (spre exemplu, de evitat pescuitul, fishing-ul, comandarea unei infinități de examene de laborator în speranța că va apare un rezultat pozitiv).

-De cercetat și evidențiat fondul de evidență (dovezile, faptele).

-Aprecierea importanței clinice a faptelor, a evidenții.

-Aprecierea aplicabilității clinice a evidenții.

-De acționat și de aplicat evidența. -De apreciat avantajele efortului depus. -De adunat, de conspectat și de notat activitatea pentru a o folosi în viitor.”(wikipedia)

Lectura fundamentelor de mai sus este suficientă pentru ca evidența să devină răsunătoare: șefii eroilor din linia întâi, laolaltă cu politicul autohton, folosesc orice altceva în combaterea pandemiei, dar nu știința ca atare pe care o clamează bombastic, obsesiv și total neacoperit inducând în eroare și pacienții și întreg corpul profesional medical de bună credință care poate chiar crede încă în balivernele oficiale împachetate în bună-credință, ingenuitate, fals și mult autoritarism cinic.

Se poate argumenta cu ușurință și cu materialul clientului că asistăm la manifestări politico-folclorice în „combaterea” pandemiei – de la bambiliciul recomandărilor OMS și adoptării lor mimetice până la recentele dispute strict emoționale privind validitatea sau invaliditatea unor tratamente, promotorii politicilor publice de sănătate devenind, ei înșiși, actori ai propriei cacealmale doar prin simplul fapt că tot eșafodajul pe care au construit un răspuns împotriva epidemiei este fundamentat în speculații, mimetism, erori logice, abuzuri, mușamalizări, lipsa datelor corecte; prin urmare, mai degrabă folclor decât știință, mai multă gargară decât logică drept ingrediente pe baza cărora se iau decizii de viață și de moarte.

Și în tot acest timp lumea bună din sistem, spilcuită cu scientism, parfumată progresist, peltică, urbană și colectivistă cu avutul celorlalți, se declară stupefiată de cifrele "hauriștilor" (o parte dintre protestatari fiind de etnie rromă) care strigă "Libertate!" fiind simultan și scandalizată că aceeași jandarmi nu intervin în forță împotriva protestatarilor. Nici măcar nu mai este vorba de bun-simț sau invitație la mai puțin rasism, la mai puțină ipocrizie sau la mai multă reținere în decuparea și înțelegerea normală a realităților imediate, ci de o toleranță ovină absolută a unor camere de ecou ale căror ferestre Overton se trântesc ca proastele într-o isterie colectivă neprovocată de progresiști dar alimentată la refuz de naivitățile și ingenuitățile lor absolute.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram