Statele Unite ale Americii amenință cu sancțiuni noi legate de Nord Stream 2

Statele Unite ale Americii amenință cu sancțiuni noi legate de Nord Stream 2
martie 19, 2021
Alin Ciubotariu

Statele Unite ale Americii amenință companiile din Nord Stream 2 cu sancțiuni. Germania respinge sancțiunile din domeniul energiei.

Anthony Blinken, Secretar de Stat al SUA a făcut joi o declarație prin care cerea tuturor companiilor implicate în construcția execuția proiectului gazoductului Nord Stream 2, o investiție controversată și des criticată care a luat ființă în urma unui acord încheiat între Germania și Rusia, să se retragă din implementarea proiectului.

Secretarul de Stat a asigurat partenerii SUA, într-un comunicat de presă, că administrația prezidențială nu se va abate de la aplicarea legii adoptate în anul 2019 și prelungită de Congresul SUA în 2020, lege care prevede sancțiuni dure împotriva tuturor personalităților juridice implicate în construcția controversatului gazoduct.

"Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit - pentru Germania, pentru Ucraina si pentru aliatii si partenerii nostri din Europa Centrala si de Est. Este un proiect geopolitic rus care urmareste sa divizeze Europa si sa slabeasca securitatea energetica europeana" a afirmat șeful diplomației americane.

Proiectul de 9 miliarde de euro, cu o lungime de 1.200 km de conducte submarine, care ar urma să dubleze cantitatea de gaze naturale importate de Germani din Federația Rusă, a fost des criticat de administrația americană pentru că ar mări dependența energetică a Germaniei față de Rusia.

"Departamentul de Stat monitorizeaza eforturile pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 si examineaza informatiile legate de entitatile care par sa fie implicate. Toate entitatile implicare in gazoductul Nord Stream 2 sunt pasibile de sanctiuni americane si trebuie sa inceteze imediat sa lucreze la gazoduct"", a adaugat el.

Germania s-a opus în mod activ, încă de la începutul proiectului, sancțiunilor economice impuse împotriva Rusiei, una din cele mai ferme declarații aparținând secretarului de stat german Miguel Berger, în 2019, la Ljubljana, în cadrul Forumului de Afaceri din deschiderea summitului Inițiativei celor 3 Mări (3 Seas Initiative / 3SI):

„Respingem în totalitate sancțiunile împotriva relațiilor din domeniul energiei cu Rusia. Gazele naturale lichefiate sunt binevenite, sancțiunile sunt respinse iar noi vrem să ne dezvoltăm relațiile energetice cu Rusia așa cum credem noi de cuviință și cum e bine pentru Germania. Iar Rusia abia furnizează 40% din gazul necesar Germaniei” a declarat Miguel Berger

Reacțiile recente legate de proiectul Nord Stream 2 sunt o urmare a scandalului diplomatic dintre SUA și Rusia în urma căruia Rusia a rechemat ambasadorul din Washington la consultări la Moscova, scandal provocat de afirmația președintelui american Joe Biden că Vladimir Putin ar fi un criminal.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram