Statele Unite ale Americii amenință cu sancțiuni noi legate de Nord Stream 2

Statele Unite ale Americii amenință cu sancțiuni noi legate de Nord Stream 2
martie 19, 2021
Alin Ciubotariu

Statele Unite ale Americii amenință companiile din Nord Stream 2 cu sancțiuni. Germania respinge sancțiunile din domeniul energiei.

Anthony Blinken, Secretar de Stat al SUA a făcut joi o declarație prin care cerea tuturor companiilor implicate în construcția execuția proiectului gazoductului Nord Stream 2, o investiție controversată și des criticată care a luat ființă în urma unui acord încheiat între Germania și Rusia, să se retragă din implementarea proiectului.

Secretarul de Stat a asigurat partenerii SUA, într-un comunicat de presă, că administrația prezidențială nu se va abate de la aplicarea legii adoptate în anul 2019 și prelungită de Congresul SUA în 2020, lege care prevede sancțiuni dure împotriva tuturor personalităților juridice implicate în construcția controversatului gazoduct.

"Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit - pentru Germania, pentru Ucraina si pentru aliatii si partenerii nostri din Europa Centrala si de Est. Este un proiect geopolitic rus care urmareste sa divizeze Europa si sa slabeasca securitatea energetica europeana" a afirmat șeful diplomației americane.

Proiectul de 9 miliarde de euro, cu o lungime de 1.200 km de conducte submarine, care ar urma să dubleze cantitatea de gaze naturale importate de Germani din Federația Rusă, a fost des criticat de administrația americană pentru că ar mări dependența energetică a Germaniei față de Rusia.

"Departamentul de Stat monitorizeaza eforturile pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 si examineaza informatiile legate de entitatile care par sa fie implicate. Toate entitatile implicare in gazoductul Nord Stream 2 sunt pasibile de sanctiuni americane si trebuie sa inceteze imediat sa lucreze la gazoduct"", a adaugat el.

Germania s-a opus în mod activ, încă de la începutul proiectului, sancțiunilor economice impuse împotriva Rusiei, una din cele mai ferme declarații aparținând secretarului de stat german Miguel Berger, în 2019, la Ljubljana, în cadrul Forumului de Afaceri din deschiderea summitului Inițiativei celor 3 Mări (3 Seas Initiative / 3SI):

„Respingem în totalitate sancțiunile împotriva relațiilor din domeniul energiei cu Rusia. Gazele naturale lichefiate sunt binevenite, sancțiunile sunt respinse iar noi vrem să ne dezvoltăm relațiile energetice cu Rusia așa cum credem noi de cuviință și cum e bine pentru Germania. Iar Rusia abia furnizează 40% din gazul necesar Germaniei” a declarat Miguel Berger

Reacțiile recente legate de proiectul Nord Stream 2 sunt o urmare a scandalului diplomatic dintre SUA și Rusia în urma căruia Rusia a rechemat ambasadorul din Washington la consultări la Moscova, scandal provocat de afirmația președintelui american Joe Biden că Vladimir Putin ar fi un criminal.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram