Statele Unite expulzează zece diplomați ruși. România și Polonia se solidarizează cu SUA.

Statele Unite expulzează zece diplomați ruși. România și Polonia se solidarizează cu SUA.
aprilie 16, 2021
Alin Ciubotariu

Președintele american a semnat un decret de cu noi sancțiuni împotriva Rusiei. Polonia se alătură acțiunii și expulzează diplomați.

Președintele american Joe Biden a semnat joi, 15 aprilie, un decret care impune noi sancțiuni împotriva Federației Ruse și prin care au fost expulzați 10 diplomați ruși, inclusiv reprezentanți ai serviciilor secrete rusești, ca răspuns la atacurile cibernetice din ultima perioadă și încercările Moscovei de ingerință în alegerile democratice din Staele Unite ale Americii

Casa Albă a afirmat că noile sancțiuni sunt gândite să producă consecințe strategice și economice dacă Federația Rusă va continua cu acțiuni de natură să destabilizeze situația internațională și a nominalizat Serviciul de Informații externe al Federației Ruse ca fiind sursa ultimului atac informatic, SolarWinds, atac care a afectat o serie din serverele guvernului federal dar și ale unor companii private.

Decretul emis de Administrația Prezidențială americană dă putere Trezoreriei SUA să interzică unor instituții financiare să cumpere datorie emisă direct de Federația Rusă după 14 iulnie și sancționează un număr de șase companii din domeniul tehnologic care au fost acuzat că ar fi susținut atacurile cibernetice ale federației.

Guvernul de la Kremlin a anunțat deja că va răspunde sancțiunilor Statelor Unite ale Americii și că l-a chemat pe ambasadorul Washington-ului la Moscova, John Sullivan, pentru o discuție dură legată de acțiunile SUA.

Sancţiunile nu reflectă interesele cetăţenilor naţiunilor care sunt principalele puteri nucleare şi care poartă responsabilitatea destinului întregii lumi. Un astel de comportament agresiv va primi, fără dubiu, o ripostă determinată, reacţia la sancţiuni este inevitabilă. Washingtonul trebuie să conştientizeze că vor exista efecte ale degradării relaţiilor bilaterale. Statele Unite poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat că se alătură acțiunilor declanșate de Statele Unite pentru sancționarea atacurilor cibernetice împotriva platformei Orion a companiei SolarWind.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declarația publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds.
MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm și implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu SUA și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme în acest sens. MAE reafirmă angajamentul de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional

Ministrul Afacerilor Externe ale României

Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei anunțat și el, într-un comunicat de presă, că se solidarizează cu acțiunea Administrației Biden de a expulza cei zece diplomați ruși și a declarat persoana non-grata trei diplomați ruși ce urmeazăa a fi expulzați după ce au fost acuzați de încălcarea statutului diplomatic și de acțiuni care dăunează statului polonez.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram