Statele Unite expulzează zece diplomați ruși. România și Polonia se solidarizează cu SUA.

Statele Unite expulzează zece diplomați ruși. România și Polonia se solidarizează cu SUA.
aprilie 16, 2021
Alin Ciubotariu

Președintele american a semnat un decret de cu noi sancțiuni împotriva Rusiei. Polonia se alătură acțiunii și expulzează diplomați.

Președintele american Joe Biden a semnat joi, 15 aprilie, un decret care impune noi sancțiuni împotriva Federației Ruse și prin care au fost expulzați 10 diplomați ruși, inclusiv reprezentanți ai serviciilor secrete rusești, ca răspuns la atacurile cibernetice din ultima perioadă și încercările Moscovei de ingerință în alegerile democratice din Staele Unite ale Americii

Casa Albă a afirmat că noile sancțiuni sunt gândite să producă consecințe strategice și economice dacă Federația Rusă va continua cu acțiuni de natură să destabilizeze situația internațională și a nominalizat Serviciul de Informații externe al Federației Ruse ca fiind sursa ultimului atac informatic, SolarWinds, atac care a afectat o serie din serverele guvernului federal dar și ale unor companii private.

Decretul emis de Administrația Prezidențială americană dă putere Trezoreriei SUA să interzică unor instituții financiare să cumpere datorie emisă direct de Federația Rusă după 14 iulnie și sancționează un număr de șase companii din domeniul tehnologic care au fost acuzat că ar fi susținut atacurile cibernetice ale federației.

Guvernul de la Kremlin a anunțat deja că va răspunde sancțiunilor Statelor Unite ale Americii și că l-a chemat pe ambasadorul Washington-ului la Moscova, John Sullivan, pentru o discuție dură legată de acțiunile SUA.

Sancţiunile nu reflectă interesele cetăţenilor naţiunilor care sunt principalele puteri nucleare şi care poartă responsabilitatea destinului întregii lumi. Un astel de comportament agresiv va primi, fără dubiu, o ripostă determinată, reacţia la sancţiuni este inevitabilă. Washingtonul trebuie să conştientizeze că vor exista efecte ale degradării relaţiilor bilaterale. Statele Unite poartă întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Rus de Externe

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat că se alătură acțiunilor declanșate de Statele Unite pentru sancționarea atacurilor cibernetice împotriva platformei Orion a companiei SolarWind.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii în raport cu îngrijorarea exprimată în declarația publicată cu privire la atacurile cibernetice asupra platformei Orion a companiei SolarWinds.
MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm și implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu SUA și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme în acest sens. MAE reafirmă angajamentul de a continua să coopereze pe plan internațional pentru a preveni astfel de acțiuni destabilizatoare, prin promovarea unui cadru internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, bazat pe dreptul internațional

Ministrul Afacerilor Externe ale României

Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei anunțat și el, într-un comunicat de presă, că se solidarizează cu acțiunea Administrației Biden de a expulza cei zece diplomați ruși și a declarat persoana non-grata trei diplomați ruși ce urmeazăa a fi expulzați după ce au fost acuzați de încălcarea statutului diplomatic și de acțiuni care dăunează statului polonez.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram