Summitul B9 al partenerilor NATO din estul Europei găzduit de Administrația Prezidențială

Summitul B9 al partenerilor NATO din estul Europei găzduit de Administrația Prezidențială
mai 11, 2021
Alin Ciubotariu

Administrația Prezidențială a găzduit în 10 aprilie Summitul B9 la care au participat 9 șefi de state și Secretarul General al NATO. Președintele Statelor Unite ale Americii a avut o intervenție online în cadrul summitului.

Administrația prezidențială a găzduit luni, 10 mai, summitul B9, la care au participat 9 parteneri NATO din flancul estic la care au participat șefii de stat din Polonia, gazdă alături de România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria și Statele Unite ale Americii. În cadrul Summitului a intervenit și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele Iohannis a cerut în cadrul summitului, dar și a discuțiilor cu Joe Biden, Președintele Statelor Unite ale Americii, o prezență mai puternică a NATO în România și pe întreg flancul estic al alianței.

Mă bucur că președintele Biden s-a referit în intervenția sa la importanța unei Alianțe mai puternice și relevante global și, mai presus de toate, la importanța specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susțin extrem de puternic.

Klaus Iohannis, Președintele României

Joe Biden a intervenit online în cadrul summitului și a subliniat nevoia de cooperare din cadrul alianței, în special pe flancul de est, pentru a contracara acțiunile agresive ale Federației Ruse și pentru a menține securitatea în zona Mării Negre dar și importanța respectării principiilor statului de drept.

Președintele Statelor Unite ale Americii și-a exprimat dorința de a coopera mai strâns cu cei nouă aliați ai noștri din Europa Centrală și din regiunea baltică și de la Marea Neagră într-o serie de chestiuni ce reprezintă provocări ale prezentului, inclusiv securitatea sanitară globală, schimbarea climatică, securitatea enegetică și revenirea economică pe plan global.
Președintele și-a exprimat sprijinul pentru întărirea capacităţii de apărare şi descurajare a NATO, dar şi importanţa faptului ca aliaţii să-şi sporească rezilienţa în faţa acţiunilor economice şi politice dăunătoare din partea competitorilor noştri strategici.
În plus, el a salutat ocazia de aborda cu aliații – precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a participat și el la reuniune – chestiunea eforturilor pe care trebuie să le facă Alianța ca să contracareze viitoare amenințări, o temă ce va fi discutată la summitul NATO din 14 iunie.

Casa Albă

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a discutat mai pe larg subiectele abordate în cadrul întâlnirii dintre cei nouă șefi de stat afirmând că Summitul B9 este unul din cele mai importante evenimente diplomatice găzduite de România.

Summitul de astăzi, găzduit de președintele Iohannis la București, a fost un summit foarte important și de succes.
Este, cred, cel mai important eveniment diplomatic pe care l-a găzduit România (…) Am avut nouă șefi de stat, din statele de pe flancul estic al Alianței, la care s-a adăugat secretarul general al NATO, ceea ce arată susținerea pe care NATO o acordă acestui format, care, la rândul său susține NATO și coordonarea în interiorul NATO.
Discuțiile au fost extrem de substanțiale astăzi, s-a vorbit despre securitatea de pe flancul estic, în contextul ultimelor revoluții îngrijorătoare din regiunea Mării Negre. S-a discutat despre pregătirea Summitului NATO, care va avea loc în 14 iunie.

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

Andrej Duda, Președintele Poloniei, care a fost gazdă alături de Președintele României, a accentuat importanța prezenței militare a NATO în regiunea Mării Negre și a mulțumit Administrației Prezidențiale pentru efortul depus în organizarea summitului.

Ne întâlnim exact în mijlocul unei aplicaţii militare numită Defender Europe, care are loc pe teritoriul României. Manevrele implică un total de aproape 28.000 de militari din 26 de state. Sunt foarte mândru să spun că acum câteva ore paraşutiştii polonezi au făcut un desant împreună cu soldaţii americani, ca parte din această aplicaţie militară. Este un adevărat simbol nu numai al solidarităţii alianţei noastre, ci şi al puterii reale a NATO.
Mulţumiri deosebite preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestei reuniuni. Am co-iniţiat şi găzduim împreună acest summit, totuşi meritul principal este al României, pentru organizarea acestui summit.

Andrej Duda, Președintele Poloniei
iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram