Tensiuni în coaliția de guvernare cauzate de proiectul de modificare a legilor justiției.

Tensiuni în coaliția de guvernare cauzate de proiectul de modificare a legilor justiției.
aprilie 7, 2021
Alin Ciubotariu

Președintele PNL acuză partenerul de coaliție, USR, că nu ar fi discutat propunerile Ministrului Justiției. Președintele USR afirmă că membrii coaliției aveau proiectele de două săptămâni.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și al Partidului Național Liberal își acuză partenerii de coaliție din Uniunea Salvați România că nu ar fi discutat cu ei proiectele de modificare a legilor justiției depuse la Consiliul Superior al Magistraturii de Ministrul Justiției , Stelian Ion, și nici nu ar fi pus proiectul într-o amplă dezbatere publică.

Acesta din urmă ar fi iniția proiectul legislativ fără știrea celorlalte partide din coaliție iar surse interne din PNL afirmă că decizia ar fi nemulțumit foarte tare membrii Partidului Național Liberal care îi acuză pe miniștrii Uniunii Salvați România că s-ar afla într-o campanie de imagine proprie.

Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală. Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal

Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămână, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectul de modificare a legilor justiţiei al cărui punct extrem de important este schimbarea modului în care sunt numiți procurorii șefi. Proiectul ar urma să ajungă în parlament, pentru dezbatere în această lună, după obținerea unui aviz pozitiv al CSM.

Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă.

Stelian Ion, Ministru al Justiției

Conform proiectuluii aflat în avizare la CSM procurorii șefi ai parchetului general, Direcției Naționale Anticorupție și ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism vor fi propuși CSM de către Ministrul Justiției dar în cazul unui aviz negativ procedura de numire nu mai poate continua c se reia de la început, ministrul ne mai având posibilitatea de a numi aceeași persoană. Mandatele procurorilor șefi vor fi de 4 ani iar revocarea lor din funcție se va face numai la propunerea ministrului și numai cu acordul secției de profil a CSM.

În replică la acuzațiile făcute de actualul lider al PNL și președintele Camerei Deputaților, Dan Barna, președintele USR, a declarat la Digi24 că nu are motive să fie supărat pe Ministrul Justiției pentru inițiativa de modificare a legilor justiției, afirmând că dialogul din cadrul coaliției de guvernare sună ca bancurile cu Radio Erevan.

Situația a fost clarificată astăzi în ședința coaliției, suntem în regulă pe acest subiect. Situația e ca la Radio Erevan, legile justiției sunt în consultare publică de șase luni. Colegii de la PNL, liderii de grup, le-au primit, sunt deja două săptămâni de când Stelian Ion le-a trimis aceste legi. Stelian Ion a anunțat de la tribuna Parlamentului, de la dezbaterile pe SIIJ, a spus: săptămâna viitoare voi trimite și proiectele de modificare a legilor justiției către CSM pentru a ajunge la forma care să fie trimisă Parlamentului. Aici suntem. La Ministerul Justiției, Stelian Ion va avea discuții, consultări cu specialiștii partidelor din coaliție, astfel încât să trecem încă o dată în revistă toate nuanțele și toate elementele unde ar putea să existe puncte de vedere diferite. Dacă le clarificăm la nivel de specialiști, excelent, dacă e nevoie de decizie politică pe unele lucruri, va veni săptămâna viitoare în ședința coaliției. Ăsta e obiectivul: proiectul de lege ce va fi aprobat de Guvern să fie unul care are suportul asumat al întregii coaliții

Dan Barna, vicepremier, președintele Uniunii Salvați România

Vicepremierul Dan Barna a completat că, în ciuda replicilor președintelui PNL, la Palatul Cotroceni nu există astfel de supărări, Președintele României, Klaus Iohannis, fiind la curent cu proiectul de lege pe care l-a primit prin intermediul consilierului pentru justiție și că modificările propuse legii au fost trimise și colegilor din coaliție de două săptămâni.

Aceste legi au fost transmise și la Cotroceni. Este o chestiune de proces, pe care tocmai am reglat-o astăzi. Zâmbesc pentru că e o chestiune de proces, nu e o chestiune de fond. Da, dragii noștri colegi, lucrurile acelea erau la îndemână, le aveați, dar nu am venit să vă și spun vă rog frumos să vă uitați în ele.

Dan Barna, vicepremier, președintele Uniunii Salvați România

Ministrul Justiției. Stelian Ion, a negat că ar exista tensiuni între președintele Camerei Deputaților și Ministerul Justiției, în pofida remarcilor domnului Ludovic Orban, și a precizat că majoritatea propunerilor de modificare au venit din partea colegilor din Partidul Național Liberal.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram