Un tribunal belgian ordonă ridicare tuturor restricțiilor pandemice.

Un tribunal belgian ordonă ridicare tuturor restricțiilor pandemice.
martie 31, 2021
Alin Ciubotariu

Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice toate restricțiile pandemice. În cazul în care nu respectă decizia tribunalului statul Belgian va achita câte 5.000 de euro amendă pentru fiecare zi întârziere.

Un tribunal din capitala Belgiei, Bruxelles a decis miercuri, 31 martie, să ordone statului belgian ridicarea tuturor restricțiilor pandemice impuse prin ordine de ministru sau să le transforme în legi votate în parlament în maxim 30 de zile, guvernul belgian urmând să plătească, în caz de neconformare, o amendă de 5.000 euro pentru fiecare zi întârziere, cu un plafon maxim de 200.000 de euro.

Acțiunea a fost deschisă în instanță de Liga Belgiană a Drepturilor Omului, o organizație non-profit, care a făcut în mod repetat apel la guvernul belgian să nu mai folosească ordinele ministeriale ca metodă de a impune restricții pandemice ocolind legislativul țării. ONG-ul a susținut în instanță că guvernul belgian nu a prezentat niciodată o bază legală pentru impunerea restricțiilor drept urmare cele impuse prin ordinele de ministru sunt ilegale.

Ministrul Afacerilor Interne, Annelies Verlinden, a afirmat că guvernul belgian va face apel la decizia tribunalului și că restricțiile actuale rămân în vigoare până la o decizie definitivă.

Belgia are, la ora actuală, restricții de circulație pe timpul nopții și restricții de acces în magazinele cu produse non-esențiale, unde intrarea se face doar pe bază de programare, dar și o interdicție privind călătoriile în străinătate, exceptându-le pe cele esențiale, motiv pentru care a fost criticată de Comisia Europeană, aceasta din urmă afirmând că astfel de restricții pot submina principiile libertății de mișcare și comerț care stau la baza cooperării dintre cele 27 de state.

Cabinetul primului ministru Alexander De Croo a lucrat în ultima perioadă la o lege care să poată fi folosită în caz de pandemie, lege ce va fi prezentată spre dezbatere săptămâna viitoare.

Credem că o dezbatere parlamentară în privința restricțiilor asupra drepturilor fundamentale impuse pentru a combate pandemia de Covid-19 ar fi fost esențială. Chiar dacă restrângerea acestor drepturi ar fi putut fi făcută, ținând cont de gravitatea problemei și de miza aflată în joc, ea ar trebui să fie dreaptă și proporțională.

Liga Belgiană a Drepturilor Omului

Belgia are o populație de 11,5 milioane locuitori și a raportat peste 876.000 de cazuri confirmate de Covid-19, cu aproape 23.000 de decese cauzate de virus, având o creștere constantă în ultimele săptămâni a cazurilor de îmbolnăvire, creștere ce a determinat autoritățile să avertizeze populația că numărul de paturi de Anestezie și Terapie Intensivă va atinge un nivel critic în 10 aprilie dacă răspândirea virusului nu va fi încetinită.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram