Un tribunal belgian ordonă ridicare tuturor restricțiilor pandemice.

Un tribunal belgian ordonă ridicare tuturor restricțiilor pandemice.
martie 31, 2021
Alin Ciubotariu

Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice toate restricțiile pandemice. În cazul în care nu respectă decizia tribunalului statul Belgian va achita câte 5.000 de euro amendă pentru fiecare zi întârziere.

Un tribunal din capitala Belgiei, Bruxelles a decis miercuri, 31 martie, să ordone statului belgian ridicarea tuturor restricțiilor pandemice impuse prin ordine de ministru sau să le transforme în legi votate în parlament în maxim 30 de zile, guvernul belgian urmând să plătească, în caz de neconformare, o amendă de 5.000 euro pentru fiecare zi întârziere, cu un plafon maxim de 200.000 de euro.

Acțiunea a fost deschisă în instanță de Liga Belgiană a Drepturilor Omului, o organizație non-profit, care a făcut în mod repetat apel la guvernul belgian să nu mai folosească ordinele ministeriale ca metodă de a impune restricții pandemice ocolind legislativul țării. ONG-ul a susținut în instanță că guvernul belgian nu a prezentat niciodată o bază legală pentru impunerea restricțiilor drept urmare cele impuse prin ordinele de ministru sunt ilegale.

Ministrul Afacerilor Interne, Annelies Verlinden, a afirmat că guvernul belgian va face apel la decizia tribunalului și că restricțiile actuale rămân în vigoare până la o decizie definitivă.

Belgia are, la ora actuală, restricții de circulație pe timpul nopții și restricții de acces în magazinele cu produse non-esențiale, unde intrarea se face doar pe bază de programare, dar și o interdicție privind călătoriile în străinătate, exceptându-le pe cele esențiale, motiv pentru care a fost criticată de Comisia Europeană, aceasta din urmă afirmând că astfel de restricții pot submina principiile libertății de mișcare și comerț care stau la baza cooperării dintre cele 27 de state.

Cabinetul primului ministru Alexander De Croo a lucrat în ultima perioadă la o lege care să poată fi folosită în caz de pandemie, lege ce va fi prezentată spre dezbatere săptămâna viitoare.

Credem că o dezbatere parlamentară în privința restricțiilor asupra drepturilor fundamentale impuse pentru a combate pandemia de Covid-19 ar fi fost esențială. Chiar dacă restrângerea acestor drepturi ar fi putut fi făcută, ținând cont de gravitatea problemei și de miza aflată în joc, ea ar trebui să fie dreaptă și proporțională.

Liga Belgiană a Drepturilor Omului

Belgia are o populație de 11,5 milioane locuitori și a raportat peste 876.000 de cazuri confirmate de Covid-19, cu aproape 23.000 de decese cauzate de virus, având o creștere constantă în ultimele săptămâni a cazurilor de îmbolnăvire, creștere ce a determinat autoritățile să avertizeze populația că numărul de paturi de Anestezie și Terapie Intensivă va atinge un nivel critic în 10 aprilie dacă răspândirea virusului nu va fi încetinită.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram