USR respinge bugetul Capitalei în Consiliul General

USR respinge bugetul Capitalei în Consiliul General
aprilie 28, 2021
Alin Ciubotariu

Bugetul Primăriei Generale a Capitalei a fost respins în ședința Consiliului General. USR plus a votat împotriva unui buget despre cre afirmă că este umflat.

Bugetul Municipiului București, în varianta propusă de primarul general Nicușor Dan, nu a trecut de votul Consiliului General al Capitalei după ce consilierii generali ai USR Plus au refuzat să voteze proiectul motivând că Nicușor Dan ar fi exagerat cifrele legate de venituri prezentate în proiect iar promisiunile de reformă în administrația publică sau sistem local de sănătate făcute de Nicușor Dan nu au fost respecate.

Proiectul de buget propus de primarul general a fost respins cu un scor de 17 voturi „Pro”, 22 „Împotrivă” și 14 abțineri, pentru aprobarea lui în Consiliul General al Capitalei fiind nevoie de 27 de voturi „Pro”

Proiectul de buget al Primăriei Generale a Municipiului București estimează un venit de 6,9 miliarde lei, dar incluzând instituții subordonate și credite sau fonduri ale UE crește până la 9,5 miliarde lei și prevede investiții din bugetul local de 600 milioane lei și din fonduri ale UE de 1,2 miliarde lei.

Grupul consilierilor generali din USR Plus îl acuză pe fondatorul USR că nu dă dovadă de o intenție clară de a face curat în mafia din sănătate din sistemul de spitale subordonat primăriei generale, în special Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), unde s-au făcut achiziții de zeci de milioane de lei prin contracte cu încredințare directă în care prețurile ar fi fost exagerate în mod intenționat de câteva sute de ori.

În bugetul de anul acesta avem estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă în buget pentru că în toate discuţiile pe care le-am avut cu primarul şi cu directorii din Primărie sumele avansate au fost în jur de 4,5 - 5 miliarde de lei.
Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică şi am văzut suma de 7 miliarde, am cerut nota de fundamentare, adică explicaţiile pe care se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcţiile din Primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor.

Horia Tomescu, Vice-primar al Municipiului București, USR Plus

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, afirmă că proiectul de buget a fost foarte greu de construit, pentru că existau plăți ale căror termene scadente au expirat încă din 2019, și că acesta a fost discutat în prealabil cu membrii consiliului general, proiectul fiind unul care intenționează să deblocheze investițiile în proiecte majore pentru capitală.

De la începutul mandatului am făcut eforturi uriașe să ținem la linia de plutire primăria. Am găsit facturi neplătite de la început de 2019. Acum putem să trecem la faza următoare, investițiile.
În ianuarie, consilierii și cu primarul, viceprimarii au audiat toți directorii din PMB întrebându-i cum văd bugetul, apoi li s-a solicitat să facă reduceri, apoi, într-un grup de lucru, cei doi viceprimari, city managerul, șeful comisiei de buget și am realizat un proiect de buget care a fost gata pe 15 martie si a fost transmis către consilieri.

Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București

Grupul consilierilor generali al PNL acuză USR Plus că ar proteja interesle în domeniul sănătății ale lui Horia Tomescu, un apropiat al fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, căruia primarul general Nicușor Dan i-ar fi delegat coordonarea spitalelor aflate în subordinea Primăriei Generale dar nu și dreptul de semnătură, astfel încât managerii spitalelor nu pot fi înlocuiți decât cu acceptul primarului Nicușor Dan, în joc fiind și bugetul de 355 de milioane lei al ASSMB, controlat de Primăria Generală. Mai multe amănunte AICI.

mai 7, 2021
Raluca Turcan anunță o serie de modificări legislative privind asistența socială

Ministrul Muncii s-a aflat joi în vizită în instutuții de protecție socială admnistrate privat în județul Covasna. Raluca Turcan a evidențiat succesele obținute la Sfântu Gheorghe de cei de la Diakonia.

mai 7, 2021
Patentele vaccinurilor anti-Covid-19 provoacă certuri între SUA și Germania

Interesele SUA și Gemania se ciocnesc din nou, de această dată din cauza vaccinurilor. Germania se opune renunțării la protecția proprietății intelectuale.

mai 6, 2021
Radio Europa Liberă din Rusia riscă închiderea definitivă

Radio Europa Liberă Moscova este în pericol de a fi închisă definitiv de Kremlin. Postul a adunat mai mult de două milioane USD amenzi date de administrația Putin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram