USR respinge bugetul Capitalei în Consiliul General

USR respinge bugetul Capitalei în Consiliul General
aprilie 28, 2021
Alin Ciubotariu

Bugetul Primăriei Generale a Capitalei a fost respins în ședința Consiliului General. USR plus a votat împotriva unui buget despre cre afirmă că este umflat.

Bugetul Municipiului București, în varianta propusă de primarul general Nicușor Dan, nu a trecut de votul Consiliului General al Capitalei după ce consilierii generali ai USR Plus au refuzat să voteze proiectul motivând că Nicușor Dan ar fi exagerat cifrele legate de venituri prezentate în proiect iar promisiunile de reformă în administrația publică sau sistem local de sănătate făcute de Nicușor Dan nu au fost respecate.

Proiectul de buget propus de primarul general a fost respins cu un scor de 17 voturi „Pro”, 22 „Împotrivă” și 14 abțineri, pentru aprobarea lui în Consiliul General al Capitalei fiind nevoie de 27 de voturi „Pro”

Proiectul de buget al Primăriei Generale a Municipiului București estimează un venit de 6,9 miliarde lei, dar incluzând instituții subordonate și credite sau fonduri ale UE crește până la 9,5 miliarde lei și prevede investiții din bugetul local de 600 milioane lei și din fonduri ale UE de 1,2 miliarde lei.

Grupul consilierilor generali din USR Plus îl acuză pe fondatorul USR că nu dă dovadă de o intenție clară de a face curat în mafia din sănătate din sistemul de spitale subordonat primăriei generale, în special Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), unde s-au făcut achiziții de zeci de milioane de lei prin contracte cu încredințare directă în care prețurile ar fi fost exagerate în mod intenționat de câteva sute de ori.

În bugetul de anul acesta avem estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă în buget pentru că în toate discuţiile pe care le-am avut cu primarul şi cu directorii din Primărie sumele avansate au fost în jur de 4,5 - 5 miliarde de lei.
Atunci când am văzut proiectul de buget pus în dezbatere publică şi am văzut suma de 7 miliarde, am cerut nota de fundamentare, adică explicaţiile pe care se bazează aceste sume. Răspunsul primit de la direcţiile din Primărie a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor.

Horia Tomescu, Vice-primar al Municipiului București, USR Plus

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, afirmă că proiectul de buget a fost foarte greu de construit, pentru că existau plăți ale căror termene scadente au expirat încă din 2019, și că acesta a fost discutat în prealabil cu membrii consiliului general, proiectul fiind unul care intenționează să deblocheze investițiile în proiecte majore pentru capitală.

De la începutul mandatului am făcut eforturi uriașe să ținem la linia de plutire primăria. Am găsit facturi neplătite de la început de 2019. Acum putem să trecem la faza următoare, investițiile.
În ianuarie, consilierii și cu primarul, viceprimarii au audiat toți directorii din PMB întrebându-i cum văd bugetul, apoi li s-a solicitat să facă reduceri, apoi, într-un grup de lucru, cei doi viceprimari, city managerul, șeful comisiei de buget și am realizat un proiect de buget care a fost gata pe 15 martie si a fost transmis către consilieri.

Nicușor Dan, Primar General al Municipiului București

Grupul consilierilor generali al PNL acuză USR Plus că ar proteja interesle în domeniul sănătății ale lui Horia Tomescu, un apropiat al fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, căruia primarul general Nicușor Dan i-ar fi delegat coordonarea spitalelor aflate în subordinea Primăriei Generale dar nu și dreptul de semnătură, astfel încât managerii spitalelor nu pot fi înlocuiți decât cu acceptul primarului Nicușor Dan, în joc fiind și bugetul de 355 de milioane lei al ASSMB, controlat de Primăria Generală. Mai multe amănunte AICI.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram