Vladimir Putin promite să sprijine în continuare dictatura Lukashenko

Vladimir Putin promite să sprijine în continuare dictatura Lukashenko
mai 31, 2021
Alin Ciubotariu

Rusia împrumută Belarus o jumătate de miliard ca sprijin după reacția europei la deturnarea zborului Atena - Vilnius. Moscova înmulțește numărul zborurilor către Belarus.

Federația Rusă a anunțat că a decis acordarea unei a doua tranșe de 500 de milioane de dolari din împrumutul de 1,5 miliarde negociat cu Belarus, după două zile de discuții purtate de Vladimir Putin cu Alexandr Lukashenko, subliind că destinația împrumutului este sustinerea Belarus după evenimentele recente de la Minsk și că acesta va fi disponibil cel târziu în iunie 2021.

Împrumutul negociat între cele două state, de 1,5 miliarde de dolari, din care Belarus a primit prima tranșă de 500 milioane de dolari în luna octombrie a anului 2020, sunt o promisiune mai veche a Federației Ruse făcută Belarus ca parte a eforturilor admnistrației de la Kremlin de a stabiliza situația politică și economică din țara vecină după o serie neîntreruptă de proteste soldate cu mii de arestări și după o deturnare de avion.

În primul rând, Rusia ajută Belarusul pentru a evita un colaps economic, dar și interdicția de zbor impusă de țările UE de care depind toate cursele importante din Moscova. Înțelegerea este mai mult decât atât, îl ajută pe Lukașenko să rămână la putere, însă îi dă și speranțe lui Putin să-și îndeplinească un vis mai vechi și anume, integrarea statului vecin în structurile uniunii Rusia-Belarus. Lukașenco a rezistat ani de zile acestei inițiative, însă se pare că în acest moment, presiunea mare din Vest îl face să cedeze în fața lui Putin.

Florin Jipa, Monitorul Apărării și Securității

Un alt mod prin care guvernul de la Moscova încearcă să susțină dictatura Lukashenko este înmulțirea numărului de zboruri între Federația Rusă și Belarus după ce mai multe state europene și vecini au interzis zborurile companiei aeriene naționale a Belarus prin spațiul lor aerian.

Reamintim că duminică, 23 mai, o aeronavă Ryanair care zbura de la Atena cu destinația finală Vilnius și care a tranzitat spațiul aerian al Belarusului a fost oprită de autoritățile de la Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă.

În realitate, în aeronavă se aflau 4 agenți KGB și Roman Protasevici, fondatorul canalului de Telegram Nexta, blogger și jurnalist critic emigrat, care a stârnit mânia dictaturii lui Lukașenko.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram