Xi Jinping critică planurile Comisiei Europene de a impune noi taxe care să contribuie la combaterea emisiilor de carbon

Xi Jinping critică planurile Comisiei Europene de a impune noi taxe care să contribuie la combaterea emisiilor de carbon
aprilie 17, 2021
Alin Ciubotariu

Președintele Chinei și-a arătat dezacordul față de planurile Comisiei Europen de a impune noi taxe de import pentru țările cu emisii mari de carbon. Taxa vamală impusă țărilor cu mari emisii de carbon este o soluție de supraviețuire a industriei europene.

Președintele Republicii Populare China, Xi Jinping, a criticat vineri, 16 aprilie, planul Uniunii Europene pentru o taxă vamală legată de emisiile de carbon pe importuri într-un apel cu liderii Franței și Germaniei, conform presei de stat chineze.

Mecanismul de ajustare a cotelor de carbon, pe care Comisia Europeană ar fi trebuit să îl prezinte în iunie, ar impune o taxă pe importurile din țările cu emisii mari de carbon pentru a proteja Uniunea Europeană de competiția unor industrii, ieftine și dăunătoare climatului, din afara Uniunii.

Noul proiect de taxare a importurilor este menit să prevină „scurgerile de carbon”, anume mutarea industriei din Uniunea europeană către țări din lumea a treia, unde poluarea este mai ieftină. Cel mai probabil noile reglementări vor fi introduse treptat, începând cu industriile cu cea mai mare producție de carbon, cum ar fi cea metalurgică și a chimicalelor.

Proiectul a provocat reacții în China, care afirmase anterior că e nevoie de mai multe discuții între Beijing și partenerii lor comerciali. Xi Jinping a afirmat în cadrul summit-ului virtual cu Emanuel Macron, președintele Franței, și Angela Merkel, cancelarul german, că politicile climatice nu ar trebui să devină instrumente de negociere geo-politică.

Abordarea problemei scimbărilor climatice este o responsabilitate comună și nu ar trebui să devină un instrument de negociere geo-politică folosit pentru a ataca alte state sau a impune bariere comerciale.

Xi Jinping, conform CCTV

Eforturile europene de a presa China spre ținte mai ambițioase în abordarea schimbărilor climatice au început să dea roade după ce anul trecut China a anunțat un plan de limitare a emisiilor de carbon înainte de 2030 și zero emisii în 2060. Cu toate acestea, deși China își diversifică sursele de energie, este încă dependentă de cărbune iar ultimul lor plan cincinal este concentrat mai mult pe securitatea energetică decât pe o tranziție către energie „verde”, arătând prea puțină voință în a renunța la combustibilii fosili.

Președintele chinez a îndemnat țările dezvoltate să dea un exemplu în reducerea emisiilor de carbon și să ajute statele sărace să facă față consecințelor crizei climatice oferindu-le tehnologie și crescând finanțările pentru proiectele ecologice. Diplomați chinezi au avertizat încă din ianuarie, de la summitul Euractiv, că e nevoie de mai multe discuții și negocieri înainte ca mecanismul să fie implementat.

Va fi bine pentru mediu? Va fi bine pentru legăturile comerciale dintre diferite state state? Asta cere timp și cu siguranță va fi nevoie de mai multe consultări și discuții între toți marii actori implicați.

Fei Shengchao, Consilier ministerial al Misiunii Chineze în Uniunea Europeană

Conform lui Frans Timmermans, Comisarul European pentru Climă, taxa constituie o condiție de bază pentru supraviețuirea industriei europene. Comisia Europeană a afirmat că, deși nu există încă dovezi ale unei „scurgeri de carbon”, aceasta este inevitabilă pe măsură ce Uniunea Europeană va încerca să își atingă ținta ambițioasă pentru emisii de carbon din 2030.

Comisia Europeană a insistat că nu este vorba de protecționism și a evitat cu grijă, de fiecare dată, să o numească „taxă” pentru a nu încălca reglemnentările impuse de Organizația Mondială pentru Comerț, dar nu există o garanție că noua reglementare nu va fi contestată la OMC.

iunie 11, 2021
Președintele PSD dă de pământ cu prestația guvernului la negocierile PNRR și anunță moțiune de cenzură

Marcel Ciolacu a criticat dur modul în care guvernul României a finalizat documentația pentru PNRR. Președintele PSD spune că experții UE au desființat programul depus de guvern și că eșecul se datorează unor conflicte de interese. Ciolacu anunță depunerea unei moțiuni de cenzură.

iunie 11, 2021
Comisia Europenă a evaluat PNRR și l-a găsit nesatisfăcător

Guvernul a depus proiectul PNRR la Comisia Europeană în vederea unei etape de evaluare și renegociere. Comisia Europeană a transmis mai bine de 30 de observații, majoritatea lor legate de justificarea costurilor estimate.

iunie 9, 2021
Virusul Chinezesc și visul Orwellian...

În China iar se declară carantine pe regiuni imense, cel mai mare centru vizat tura asta, după ce a fost lovit de un val enorm de 40 și un pic de vazuri de Covid, fiind capitala provinciei Guangdong, orașul Guangzhou. Așa că mărețul Partid Comunist Chinez a decis să facă un mare salt împotriva virusului […]

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram